Oasebos

Het tropisch regenwoud wordt door de mens bedreigd door activiteiten zoals landbouw, denk hierbij aan palm- of ananasplantages, wegenbouw en de winning van grondstoffen. Een laatste factor, die de illegale kap van het regenwoud aantrekkelijk maken, is de winning van hout. Het regenwoud is essentieel om de biodiversiteit te behouden, om CO2 vast te leggen en O2 te produceren. Daarnaast levert het regenwoud meerdere onmisbare stoffen voor de productie van medicijnen. Wanneer de illegale houtkap niet bestreden wordt, zullen we dus niet alleen dieren- en plantensoorten verliezen, maar daarnaast ons zelf benadelen.

Oasebos heeft als doel om zoveel mogelijk regenwoud te kopen en in stand te houden, zodat er geen houtkap meer plaats vindt. Vanwege een modern kadaster en 6% van de biodiversiteit, is Costa Rica het ideale land om deze doelen te verwezenlijken.

Transparantie staat hoog in het vaandel bij Oasebos. Om deze reden publiceert de stichting het merendeel van de stukken op de website, kan men de bestuursvergadering bijwonen en staan ze open om vragen van ieder op een korte termijn te beantwoorden. Gezien de transparantie en betrouwbaarheid van de stichting, is Oasebos geregistreerd bij het goede doelen keurmerk CBF en is Oasebos geregistreerd als maatschappij ondersteunende organisatie (ANBI).

Doormiddel van een grote groep vrijwilligers, kan Oasebos al het geld wat gedoneerd wordt direct aan het doel wat ze voor ogen hebben doneren. Elk bestuurslid of andere betrokkenen ontvangen geen vergoeding voor het werk dat ze binnen de stichting verrichten. Hierdoor ligt de focus volledig op het behouden van de natuur in Costa Rica. Gewoon zoals het is, puur en adembenemend.

 

Voor meer informatie over Oasebos, ga je naar www.oasebos.nl