De voordelen van Groene Thee

 

Dat groene thee gezond is, is algemeen bekend. Zo zegt men dat groene thee de kans op een beroerte vermindert, het goed is voor je hersenen en het gaatjes voorkomt in je tanden. Daarnaast zegt met dat groene thee stress vermindert en het goed is voor je hart en bloedvaten. Maar wat is hiervan waar? En belangrijker nog, wordt dit door wetenschappelijk onderzoek ondersteunt?

Laten we eerst beginnen met wat groene thee is. Groene thee is gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinensis plant. Meerdere soorten thee, zoals zwarte, Oolong en witte, komen van deze plant. Elke thee heeft een andere manier van verwerking waarmee ze zich van elkaar onderscheiden. Groene thee wordt minimaal geoxideerd, net als witte thee. Dit proces, het oxidatieproces, zorgt ervoor dat de thee een typische theesmaak behoudt. Groene en witte thee zijn dus de minst geoxideerde varianten thee, maar hoe onderscheiden deze twee zich. Dat heeft alles te maken met de soort blaadjes van de thee. Witte thee zijn alleen de jonge scheuten van de plant, wat de thee dus duurder maakt dan groene thee. Groene thee bestaat uit de rest van de niet geoxideerde blaadjes. Nu je weet wat groene thee is, kunnen we naar de voordelen ervan gaan kijken. 

Vermindering van een beroerte

Volgens Peter Hollman van de afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit, kan het drinken van thee de kans op een beroerte verminderen. Echter is dit wel vanaf drie koppen groene thee per dag. Dit komt door de hoeveelheid flavonoleninname tijdens het drinken van groene thee. Dit onderzoek wordt bevestigd door de Japanse onderzoeker Yoshihiro Kokubo. Hij stelt dat twee koppen groene thee per dag zorgen voor een verminderde kans op een beroerte. 

Positief effect op de hersenen

Groene thee houdt de conditie van de hersenen op peil en beïnvloed de cognitieve functies op een positieve manier. Dit blijkt uit een onderzoek in 2014 van een team Zwitserse onderzoeker, onder leiding van professor Beglinger, universiteit van Basel en professor Borgwardt, Psychiatrische universiteitskliniek in Basel. Het onderzoek toonde aan dat er een korte periode is waarin de effectieve connectiviteit in de hersenen versterkt is. Groene thee geeft dus een positief effect op de hersenen. 

Groene thee voorkomt gaatjes in je tanden

Groene thee bevat krachtige stofjes, ook wel catechinen genoemd. Deze stofjes helpen schadelijke bacteriën te bestrijden in je mond. Hiermee behoud je niet alleen een frisse adem, maar verkleint groene thee de kans op gaatjes. Onderzoek van het King’s College London Dental Institute toont dit aan. Dit geldt echter wel alleen voor de normale groene thee, omdat heet water de fruitzuren in fruit thee versterken. Met normale groene thee kan je dus gaatjes voorkomen in je tanden!

Groene thee vermindert stress

In een studie onder 2774 respondenten bleek dat de mensen die meer dan vijf koppen groene thee per dag dronken aantoonbaar minder stress ervaren. De respondenten hadden ieder een hoog stresslevel of psychologische stress. Vijf kopjes groene thee is echter aan de vele kant, zeker voor de beginners. Wij raden daarom aan om te beginnen met twee kopjes per dag. Groene thee is een ware stressverlager!

Goed voor je hart en bloedvaten

Groene thee bevat veel antioxidanten. Antioxidanten zijn ingewikkelde moleculen met veel gezondheidsvoordelen. Een studie van Nutrion Journal toont aan dat groene thee een positief heeft op je hart en bloedvaten doordat het antioxidanten bevat. Er kan dus geconcludeerd worden dat groene thee bevorderend werkt voor je hart en bloedvaten. 

Groene thee is erg goed voor je, maar te veel is nooit goed! Wij raden aan tussen de 2-5 koppen per dag te drinken. Door deze hoeveelheid aan te houden zorg je ervoor dat je van alle gezondheidsvoordelen geniet, maar geen schadelijke hoeveelheden inneemt. Bekijk onze groene thee nu!

 

Inspired by nature, driven by excellence

Brewr

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd