Chinese oorsprong

Thee is de op een na meest gedronken drank. Achter dit alledaagse drankje gaat een geschiedenis scheel met een geweldig verhaal. Het verhaal is nauw verweven met sociale en culturele geschiedenis van vele landen.  

Volgens de Chinese volksoverlevering begint dit verhaal met de ontdekking van de eigenschappen van thee door de keizer Shen Nung. Hij was een kruidkundige en geleerde die vanwege hygiëne overwegingen alleen gekookt water dronk. Toen de keizer onder een bloeiende thee plant zat, waaide er een paar blaadjes in het kokende water. Het resultaat was een verfrissend brouwsel. Zo werd thee ontdenkt.

Het is onmogelijk om te zeggen of keizer Shen Nung echt heeft bestaan of dat het slechts een mythe uit de landbuw, kruidenkennis en cultuur is. Maar waar de oorsprong van thee ook mag liggen, geleerde zijn het erover eens dat thee in China al lang geleden populair was.

Er werd schriftelijk pas naar een theeblaadje verwezen in de derde eeuw v.Chr., toen een beroemde Chinese arts het voorschreef om concentratie en waakzaamheid te vergroten. Ook vroeg een Chinese generaal aan zijn neefje of hij wat ‘echte thee’ wilde sturen tegen zijn depressie.

Omdat thee als medicijn gebruikt werd, begonnen boeren op hun kleine akkers theestruiken te kweken en werd er een droog- en bewerkingssysteem ontwikkeld. Na de opmars van thee werd het niet langer gedronken als geneesmiddel, maar ook voor puur genot. Edelsmeden begonnen speciale theegerijen te maken die je status aangaven. Ondertussen werden er ook ingrediënten zoals sinaasappelschil, gember en pepermunt toegevoegd aan de thee.

Toen de handel toe begon te nemen met het buitenland moest de kwaliteit van thee optimaal zijn vanwege de lange reis over het water. Theeboeren kweekte een nieuw soort thee hiervoor. Zwarte thee en gearomatiseerde bloementhee. Hoewel eerst alleen de groene thee door de Europeanen werd geïmporteerd, werd later ook de zwarte thee erg bekend. Zo is thee geboren!

Bekijk voor de lekkerste thee onze webshop!

Inspired by nature, driven by excellence

Team Brewr

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd